Hostafrancs és troba entre la Gran Via i Sants, en el sector del districte més proper de la plaça d’Espanya. Els eixos vitals del barri són la Creu Coberta, el carrer del Consell de Cent i els voltants del mercat.

Hostafrancs va ser ja des de la seva fundació, a mitjans de segle XIX, un barri de serveis que oferia casa als treballadors que acudiren a la zona atrets per la puixança industrial de Sants -especialment del vapor de l’Espanya Industrial- i de Barcelona, així com de l’establiment de serveis comercials que s’emplaçaren a la Creu Coberta amb la construcció de la carretera i el pont de Molins de Rei. La trama urbana va ser dissenyada durant la segona meitat del segle XIX per l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias.

El 1875 a Hostafrancs ja hi havia tramvia de cavalls i el 1904 un elèctric el connectava amb la Rambla de Barcelona.

En ell s’instal·laren els primers vapors tèxtils del pla de Barcelona: el Vapor Vell, on ara hi ha biblioteca del districte i l’Espanya Industrial, convertida en parc urbà.

mapa

ESCOLA I ENTORN

El claustre de mestres de l’escola tenim molt present  que una font important de coneixements  per a tothom i , en especial, pel nostre alumnat, és tot allò que ens ofereix el barri.

És per això que certs  aprenentatges que proposem al nostre alumnat tenen en compte tots aquells comerços, biblioteques públiques,  associacions, l’ajuntament de districte, museus, centres d’art i/o culturals, … que, per sort, el barri  i els seus voltants  en són rics.

A manera de breu recull i ,segurament, amb el risc  de deixar-nos’en algun, volem agrair: als petits comerços i al mercat d’Hostafranchs; les associacions “Esbart Ciutat Comtal”, “Els Diables” i Els Castellers” de Sants, “Firaentitats”; els “Emissaris de Sa Majestat Carnestoltes”; el suport a la lectura a la seu de la Biblioteca Artur Martorell i a la Biblioteca Vapor Vell; al “Caixaforum”; al “Museu  Etnològic”; .. i , per suposat, als nostre companys de viatge durant aquest 3 últims anys, el MNAC.

Sense aquesta xarxa tan rica i tan propera, el nostre alumnat no el podríem atendre de la mateixa manera. La diversitat que ens ofereixen tots aquests recursos, amplien i enriqueixen les possibilitats d’un bon Ensenyament/Aprenentatge i fa que cada nen i nena pugui aprofitar aquell recurs, aquella situació, aquell element patrimonial,… del que es sent més proper i/o , per la seva manera de ser, l’entén més i en pot treure més profit.