Formació Tàndem: Una immersió artística a mida per als mestres de l’escola Miquel Bleach

L’equip de treball que lidera aquest projecte ha adquirit el compromís de que, a poc a poc, l’art i la seva capacitat transformadora es respiri de forma natural en tots els àmbits de l’escola. Per això és imprescindible que la comunitat educativa, alumnes, mestres i famílies puguin experimentar en primera persona el plaer de participar en les descobertes de tot tipus que l’art ens proposa. El Departament d’Educació del Museu Nacional d’Art de Catalunya és l’encarregat de desplegar i posar a disposició de l’escola la riquesa de les col·leccions del museu, el coneixement i l’experiència dels seus professionals i un munt d’activitats educatives algunes d’elles dissenyades expressament per al projecte.
Un dels àmbits d’actuació on s’ intenta transmetre aquest gaudi de l’art és la formació dels mestres de l’escola. El programa de formació per d’aquest primer curs de tàndem persegueix tres objectius bàsics:
– Apropar a l’escola el que és un museu d’art com el Museu Nacional d’Art de Catalunya 

Descobrir les possibilitats educatives que el contacte amb les obres d’art pot proporcionar a l’escola


Iniciar una renovació metodològica. En aquest sentit es pretén assajar a les aules diferents models de treball per projectes on l’art pugui vertebrar qualsevol tipus de coneixement.
Per aconseguir aquests objectius s’han plantejat un tipus de sessions en les quals es vol equilibrar la presentació de conceptes nous amb la realització d’exercicis cooperatius que tinguin un reflex pràctic als projectes que es van implementant a les aules.
S’ha dedicat el primer trimestre a aproximar tres conceptes : 
– La idea de museu i de col·lecció i la seva explotació didàctica

– L’obra d’art com a recurs educatiu 

– El binomi art i recerca. 
S’ ha comptat amb tres formadors experts en els diferents temes: l’Esther Fuertes, del Museu Nacional d’Art de Catalunya i Lluís Vallvé, del Consorci d’Educació de Barcelona, tots dos integrants de l’equip que lidera el projecte i Montserrat Morales, experta en educació artística. Per altra banda l’equip de l’escola El Puig d’ Esparreguera, amb una reconeguda experiència en la creació de projectes artístics, va poder presentar l’últim projecte dedicat a l’artista Antoni Tàpies.
El programa del segon trimestre introdueix una de les col·leccions més emblemàtiques del museu: la col·lecció d’art romànic. De la ma dels conservadors Gemma Ylla i Jordi Camps els mestres coneixeran les particularitats d’aquestes obres i específicament el tema del bestiari. Les formadores Carme Bohera i Teresa Duran treballaran aquets mateix tema des de les arts plàstiques i la literatura. Aquesta exploració d’un tema des de diferents àmbits del coneixement donarà pautes als mestres per elaborar per cicles un projecte interdisciplinari que s’implementarà a les aules a partir del mes de març . Les tutories de seguiment del disseny d’aquests projectes es farà dins dels espais de formació per part d’ Esther Fuertes i Lluís Vallvé.

El claustre de mestres fent formació al Museu

Els mestres dissenyant un projecte expositiu a partir d’objectes estimats