1.-L’Escola Miquel Bleach s’incorpora aquest curs al projecte Escoles Tàndem

L’Escola Miquel Bleach s’incorpora aquest curs al projecte Escoles Tàndem amb un partenariat amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya MNAC, impulsat per la Fundació Catalunya – La Pedrera, que convertiran l’art i el patrimoni artístic en l’eix transversal del seu projecte educatiu. La signatura del conveni que ho farà possible va tenir lloc ahir a la Pedrera, en un acte presidit per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau.

El projecte Escoles Tàndem treballa per promoure i afavorir l’èxit educatiu a partir de l’especialització en una matèria que vertebra el currículum de l’escola. L’Escola Miquel Bleach s’hi incorpora aquest curs 2013-2014 juntament amb l’Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de la Mogoda, que col·laborarà amb la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB).L’acte de signatura dels dos convenis va tenir lloc ahir a la tarda a La Pedrera i va estar presidit per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Va comptar amb la presència del president de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Germán Ramón-Cortés, i del MNAC, Miquel Roca i Junyent. La consellera d’Ensenyament també va estar acompanyada, entre d’altres, pel gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Manel Blasco; la directora general d’Educació Infantil i Primària, Alba Espot, i la directora general d’ESO i Batxillerat, Teresa Pijoan.La creació d’una exposició, motor del projecte
Amb l’objectiu de promoure l’èxit educatiu, el projecte Tàndem de l’Escola Miquel Bleach amb el MNAC vol fer que l’art i el patrimoni artístic siguin una matèria transversal al currículum de 1r a 6è de primària.  El motor del projecte és la creació d’una exposició temporal adreçada principalment al públic familiar comissariada pels escolars participants en interacció amb els professionals del museu.
Els equips de l’escola i del departament d’Educació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) estan treballant conjuntament per tirar endavant el projecte. Des del museu es guia l’alumnat i el professorat de l’escola, amb el suport i l’assessorament de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Durant l’últim trimestre del curs 2012-2013 es va dissenyar i planificar la seva implementació, que aquest curs comença a funcionar amb l’alumnat de 4t de primària, amb la realització d’activitats transversals a tot el centre.
Objectiu: millor els resultats acadèmics i reduir el fracàs escolar
El projecte d’Escoles Tàndem és un programa de l’Obra Social de CatalunyaCaixa que promou la col·laboració (partenariat) durant 3 anys entre un centre educatiu i una institució de referència amb l’objectiu de millorar els resultats acadèmics dels estudiants i reduir el fracàs escolar, convertint la música o les arts en l’eix vertebrador del currículum de primària. D’aquest manera es facilita l’especialització de les escoles en una matèria determinada, fent-les així més singulars.
L’experiència es va iniciar el curs 2011-12 amb les escoles Poblenou i Mossèn Jacint Verdaguer, amb la música com a assignatura vehicular. L’Escola Poblenou fa tàndem amb l’ESMUC i l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer, amb el Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB). El curs passat es va estendre a l’Escola Labouré, que va fer tàndem amb la Fundació Tot Raval i l’Escola de Músics i JPC, i l’Institut Apel·les Mestres de l’Hospitalet de Llobregat), que col·labora amb el Parc Científic de Barcelona.

2.-Projectes Tàndem

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha destacat avui la importància de la formació dels docents com a model i exemple per als seus alumnes. Rigau ha afirmat que “davant les dificultats que vivim, els nens tenen dret a l’exemple d’un professorat que es forma i que comparteix una nova oportunitat”. Rigau ha fet aquestes declaracions durant la signatura, aquesta tarda, de dos nous convenis entre el Departament d’Ensenyament, la Fundació Catalunya-La Pedrera, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya per a estendre el programa educatiu Escoles Tàndem. Es tracta d’un projecte que va néixer el curs 2011-2012 amb l’objectiu d’afavorir l’èxit escolar a partir de l’especialització en una matèria que vertebra el currículum del centre educatiu.
La titular d’Ensenyament proposa crear una xarxa d’Escoles Tàndem que ajudi a identificar els punts forts i febles del programa, i que permeti als centres educatius interactuar entre sí.
Rigau ha afirmat: “Estic convençuda que amb aquest projecte aquestes escoles multiplicaran les oportunitats dels seus alumnes”.
El primer Tàndem del projecte és el format per l’Institut Rovira-Forns amb la Universitat Autònoma de Barcelona amb la finalitat de difondre coneixements científics, matemàtics i tecnològics.
L’entitat treballarà amb tres línies d’actuació: aprendre les ciències, les matemàtiques i la tecnologia; entendre el paper de les matemàtiques en la resolució de problemes, i avançar cap a la comprensió del món a partir de l’observació, l’anàlisi i la innovació sobre la realitat.
L’entintat pretén treballar per assolir progressivament un tractament interdisciplinari de grans temes de la ciència i la tecnologia del món actual. Per això, es treballarà no només dins l’aula, sinó també oferint formació al professorat.

El segon projecte el duran a terme l’escola pública Miquel Bleach amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Aquest Tàndem vol augmentar la motivació i millorar el rendiment acadèmic dels alumnes i potenciar les seves competències relacionades amb el món de l’art. El motor del projecte serà la creació d’una exposició temporal al MNAC destinada al públic familiar i comissariada pels escolars participants en interacció amb els professionals del museu.

Aquestes escoles s’uneixen als projectes iniciats el 2011-2012 per l’Escola Poblenou amb l’Esmuc i l’Escola Jacint Verdaguer amb el Conservatori Municipal de Música de Barcelona –que tenien la música com a eix transversal–; i als del curs 2012-2013 a càrrec de l’IES Apel·les Mestres amb el Parc Científic de Barcelona i l’Escola Labouré amb la Fundació Tot Raval i l’Escola de Músics i JPC –que tenien com a objectiu fomentar la cultura científica i les arts musicals i escèniques, respectivament–.